3 grootste Europese havens tijdens coronavirus

Image

De havens in Europa voelen, zoals veel andere ondernemingen, de impact van het corona virus. In dit artikel kijken we naar de drie grootste havens van Europa. Onze douane specialisten ondersteunen daar dagelijks onderneming met hun import- en exportzendingen.

De haven van Rotterdam

Het havenbedrijf Rotterdam meldt dat het aantal schepen dat de haven aandoet in deze periode iets lager is dan het aantal in dezelfde periode vorig jaar. Het ziekteverzuim onder het personeel van het havenbedrijf is ook vergelijkbaar met dat van vorig jaar.

De totale doorvoer van vracht is beduidend lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat geldt zowel voor natte- als droge bulk, containers en roll on/off. Het volume is meer dan 9 procent afgenomen tot 113 miljoen ton in het eerste kwartaal.

Kijkend naar de toekomst is het Havenbedrijf minder positief. De totale verwachte afname van het vrachtvolume in de haven als gevolg van corona zal tussen de 10 en de 20 procent liggen. Topman Allard Castelein van het Havenbedrijf verwacht dat in het tweede kwartaal het volume zelfs tot 30 procent kan afnemen.

De haven van Antwerpen

Port of Antwerp laat in het eerste kwartaal beduidend betere cijfers zien. De totale doorvoer steeg zelfs met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De haven heeft baat gehad bij de langdurige stakingen in de Franse havens, waardoor veel schepen gedwongen waren uit te wijken naar Antwerpen.

De haven meldt ook een stijging in het volume van lege containers die naar China worden verscheept. Doordat Chinese productiefaciliteiten weer opstarten stijgt de vraag naar containers daar. De haven verwacht, net als Rotterdam, een scherpe daling van het volume in het tweede kwartaal.

De haven van Hamburg

De haven van Hamburg meldt cijfers die vergelijkbaar zijn met die van Rotterdam. De doorvoer van zeevracht daalde met bijna 8 procent in het eerste kwartaal, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De haven geeft aan dat het aantal blank sailings en de verstoringen van de  wereldwijde supply chain de grootste veroorzakers waren van de daling van de doorvoer door de grootste haven van Duitsland. Vrachtverkeer van en naar China vertoonde zelfs een daling van bijna 15 procent.

In het tweede kwartaal verwacht de haven een verdere daling van het vrachtvolume. De hoop is dat de volumes het kwartaal erna weer stijgen, als de productiefaciliteiten in China en Europa weer op stoom zijn.

Take the Load Off Your Mind

Of je nu goederen verscheept van of naar deze drie grootste havens of een andere haven, onze douane experts staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden en je te ondersteunen bij het importeren en exporteren. Neem vandaag nog contact met hen op. Take the load off your mind.