EU en VS zijn akkoord over verlaging tarieven

Image

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben een gezamenlijk statement gepubliceerd waarin ze bekend maken dat ze wederzijds tarieven verlagen. Deze positieve maatregelen zijn genomen om een beter handelsklimaat tussen de twee partijen mogelijk te maken.

Tarieven eindelijk naar beneden

De stap in de goede richting komt na een periode van negatieve handelsbetrekkingen. De Verenigde Staten stonden op het punt om importtarieven te verhogen na de uitspraak van de World Trade Organization dat de subsidies die Airbus had gekregen van de Europese Unie een niet toegestane vorm van staatssteun waren. De Europese Unie en de Verenigde staten zijn al 16 jaar verwikkeld in een handelsoorlog over de staatssteun voor Airbus en haar Amerikaanse concurrent Boeing. Als straf en ter compensatie kreeg de Verenigde Staten toestemming van de World Trade Organization om voor 7,5  miljard euro aan tarieven te heffen op Europese producten.

De overeenkomst volgde op een toezegging van de Verenigde Staten eerder deze maand om te wachten met het invoeren van de 7,5 miljard aan tarieven. Hoewel het zeker een stap in de goede richting is, verwachten we niet dat er snel een nieuwe handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie zal volgen. President Trump is begonnen aan zijn verkiezingscampagne en nu een verdrag sluiten met de Europese Unie kan hem richting zijn achterban zwak doen overkomen. Verdere stappen richting een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten zullen genomen worden na de verkiezingen. Of het Donald Trump of Joe Biden is die aan de andere kant van de tafel zal plaatsnemen weten we na 3 november 2020, de officiële datum van de presidentsverkiezingen in Amerika.

Om welke producten gaat het?

De Europese Unie heeft haar tarieven verlaagd voor verse en bevroren kreeft. De nieuwe tarieven gelden voor 5 jaar en de Europese Unie heeft toegezegd procedures te starten om de tarieven permanent te maken. Het gaat om een waarde van zo’n 95 miljoen euro.

De Verenigde Staten halveren de tarieven op een reeks van producten, waaronder kant en klare maaltijden, kristalglas, aanstekers en aanstekeronderdelen. Beide partijen voeren deze verminderingen door op basis van Most Favored Nation en ze gaan met terugwerkende kracht in per 1 augustus 2020.

Het originele gezamenlijke bericht vind je hier.