Handelsnieuws van over de hele wereld: editie juni 2023

Image
trade deals around the world june 23

Hier is onze maandelijkse update waarmee we je een snel en gemakkelijk overzicht geven van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten over de hele wereldwijd.

We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. In deze update blikken we terug op mei en richten we ons alleen op handelsovereenkomsten.

De Europese Unie 

Vooruitgang in regelgeving rond het Windsor-akkoord 

Sinds Brexit is Noord-Ierland een gedeelde zorg voor zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie, omdat het land in feite binnen beide gebieden ligt. 

Het Noord-Ierse protocol werd ingevoerd om de handel tussen de drie regio's in goede banen te leiden, maar dit is een ineffectieve langetermijnoplossing gebleken. In februari bereikten de EU en het VK een principeakkoord om de problemen op te lossen. 

De afgelopen maand heeft de Raad van de EU de beginselen versneld om verder te gaan met de gezamenlijke oplossingen met betrekking tot de volksgezondheid, de gezondheid van dieren en planten, medicijnen en bepaalde staalproducten.  

Enkele van de vereisten zijn dat goederen moeten worden gelabeld als "Alleen voor het VK" of "Niet voor de EU", afhankelijk van welke goederen het zijn en waar ze naartoe gaan. 

EU en VK openen gesprekken over autoproductie 

In 2020 zijn de EU en het VK een gefaseerde verandering overeengekomen in de regels van preferentiële oorsprong voor autofabrikanten. Voor auto's die tussen de twee regio's worden verhandeld, moet momenteel 40% van de onderdelen afkomstig zijn uit het VK of de EU om aanspraak te kunnen maken op preferentiële oorsprong, maar dit wordt verhoogd naar 45% in januari en 55% in 2027. 

Fabrikanten aan beide zijden van het Kanaal hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de meeste accu's voor elektrische voertuigen van buiten de EU komen en dat deze een aanzienlijk percentage van een elektrische auto uitmaken. Meer tijd om oplossingen te vinden als gevolg van problemen met de toeleveringsketen na de pandemie en de oorlog, en het doorvoeren van de tariefsverhoging zal de adoptie van schonere elektrische voertuigen vertragen. 

Het Verenigd Koninkrijk 

2022's vrijhandelsakkoorden met Australië en Nieuw-Zeeland worden van kracht 

Vanaf 31 mei zijn de vrijhandelsovereenkomsten tussen het Verenigd Koninkrijk en Australië (A-UKFTA) en het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland (NZ-UKFTA) van kracht. 

Zowel de A-UKFTA als de NZ-UKFTA zorgen voor minder administratieve rompslomp bij de levering van diensten en lagere invoerrechten voor goederen die worden verhandeld. 

Britse boeren hebben echter kritiek geuit op de overeenkomst vanwege de eenzijdige voordelen voor Australische producenten. Dit, samen met Brexit die de handel met de EU beïnvloedt, heeft geleid tot een steunpakket voor de Britse landbouw en de belofte van prioriteit in toekomstige handelsovereenkomsten. 

De vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Zwitserland wordt bijgewerkt 

Meer dan 69% van de Britse diensten die naar Zwitserland worden geëxporteerd, worden digitaal geleverd. Toch is de huidige vrijhandelsovereenkomst gebaseerd op een overeenkomst die meer dan 50 jaar geleden is gesloten - vóór het internet en gedigitaliseerde douaneovereenkomsten. 

Kemi Badenoch, de Britse minister van Handel, heeft deze maand een ontmoeting gehad met Zwitserse functionarissen om de onderhandelingen over een nieuwe vrijhandelsovereenkomst te beginnen. 

Andere handelsovereenkomsten wereldwijd 

China breidt zijn Latijns-Amerikaanse aanwezigheid uit met vrijhandelsovereenkomst met Ecuador 

China en Ecuador hebben een vrijhandelsovereenkomst getekend die lagere tarieven mogelijk maakt voor goederen, waaronder landbouw- en agro-industriële goederen. Dit is een aanvulling op China's andere vrijhandelsakkoorden in de regio met Chili, Costa Rica en Peru. 

Het Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) benadrukt prioritaire grondstoffen 

Het Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) is een economische samenwerkingsstrategie die in 2022 door de VS werd voorgesteld om de VS en landen in Azië en de Stille Oceaan die afhankelijk zijn van Chinese goederen met elkaar te verbinden. Het concept van het IPEF is om een crisisnetwerk te creëren in het geval van noodsituaties in de toeleveringsketen, zoals de Covid19 pandemie. 

Hoewel het niet als een handelsovereenkomst wordt beschouwd omdat er geen vrijhandelsovereenkomsten of -blokken zijn, is het kader bedoeld om de relaties tussen de betrokken landen te verbeteren en zich te richten op handelsnormen zodat hun economieën eerlijk, schoon, veerkrachtig en verbonden kunnen zijn. 

Tijdens een bijeenkomst in mei werden de leden van het IPEF het eens over essentiële technologieën en goederen die prioriteit moeten krijgen, zoals mineralen, halfgeleiders en medicijnen. 

De VS en Taiwan boeken vooruitgang in de onderhandelingen over het handelsinitiatief voor de 21e eeuw 

Taiwan en de VS hebben overeenstemming bereikt over het eerste deel van hun handelsinitiatief voor de 21e eeuw, dat betrekking heeft op regelgeving met betrekking tot douane- en grensprocedures, regelgevingspraktijken en wetgeving voor kleine bedrijven. 

De volgende stap voor deze handelsovereenkomst is onderhandelen over voorwaarden op het gebied van landbouw, digitale diensten, milieu- en arbeidsnormen en niet-marktgebonden beleid. 

Beide landen streven ernaar om de overeenkomst tegen het einde van het jaar af te ronden. 

Afrika stroomlijnt beleid voor digitale douane en e-commerce 

Het Afrikaanse Ontwikkelingsfonds en de Smart Africa Alliance werken samen aan een project om digitale economieën in Afrikaanse landen te stimuleren.  

Het IDECT-project (Institutional Support for Digital Payments and e-Commerce Policies for Cross-Border Trade) is gericht op het verbeteren van de naleving en het bieden van betalingsinfrastructuur voor kleine en middelgrote ondernemingen die grensoverschrijdend handel drijven. 

Hulp nodig bij het navigeren door het steeds veranderende douanelandschap? 

Customs Support verzorgt invoeraangiften, uitklaringen en douaneadviezen voor bedrijven in de hele EU en het Verenigd Koninkrijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij u vandaag nog kunnen helpen.