Handelsverdragen - Editie Augustus 2023

Trade deals around the world
Image
World Trade News (Image: teal world viewed from space with connection lines spreading across the image)

Trade Deals Around The World is onze maandelijkse update die je een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsverdragen wereldwijd. We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. In deze update blikken we terug op de gebeurtenissen in juli.

Europese Unie

EU en Filippijnen kondigen voornemen tot vrijhandelsovereenkomst aan

De EU is de op drie na grootste handelspartner van de Filipijnen, met een uitwisseling van goederen ter waarde van meer dan 18,4 miljard euro in 2022. De EU is ook een van de grootste investeerders in de Filipijnen, met meer dan 13,7 miljard euro aan buitenlandse directe investeringen in 2021.

Op dit moment is er geen vrijhandelsovereenkomst, maar de Filipijnen genieten wel GPS+-voordelen wanneer ze handel drijven met de EU. Met GPS+ kan meer dan twee derde van het tarief worden geïmporteerd zonder invoerrechten te betalen.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf commentaar op het voornemen om een vrijhandelsovereenkomst met de Filipijnen te sluiten:

"De Filippijnen zijn voor ons een belangrijke partner in de Indo-Pacifische regio en met de start van dit verkenningsproces effenen we het pad om ons partnerschap naar het volgende niveau te tillen. Samen zullen we het volledige potentieel van onze relatie realiseren, nieuwe kansen creëren voor onze bedrijven en consumenten en tegelijkertijd de groene transitie ondersteunen en een rechtvaardige economie bevorderen."

De EU en Nieuw-Zeeland ondertekenen handelsovereenkomst

Nadat in juni was bevestigd dat er een overeenkomst was gesloten, ondertekenden de Europese Unie en Nieuw-Zeeland de handelsovereenkomst op  9 juli, waarmee een periode van vijf jaar onderhandelen werd afgesloten.

Verwacht wordt dat de overeenkomst de bilaterale handel met 30% zal doen toenemen en EU-bedrijven jaarlijks 140 miljoen euro aan invoerrechten zal besparen.

Verwacht wordt dat ook de dienstensector veel baat zal hebben bij de nieuwe overeenkomst, omdat belangrijke sectoren zoals investeringen en financiën, compliance en intellectuele eigendom, telecommunicatie en logistiek worden opengesteld. Ook gegevens- en arbeidsnormen zijn in de overeenkomst opgenomen.

Verenigd Koninkrijk

Het VK en Turkije gaan onderhandelen over nieuwe handelsovereenkomst

Op 18 juli kondigden het VK en Turkije aan dat ze besprekingen willen beginnen over een bijgewerkt vrijhandelsverdrag.

Het huidige verdrag stamt nog uit de tijd dat het VK lid was van de EU en mist enkele recente ontwikkelingen in het VK op het gebied van diensten, digital en data.

De handel tussen de twee landen werd in 2022 gewaardeerd op 23,5 miljard pond - een stijging van meer dan 30% ten opzichte van 2021. Een nieuwe overeenkomst zal naar verwachting bijdragen aan verdere groei in de toekomst.

Het VK tekent formeel als lid van de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP)

De Britse minister van Handel, Kemi Badenoch, heeft de overeenkomst, die eind maart werd gesloten, op zondag 16 juli ondertekend in Auckland, Australië.

In een reactie op de deal zei ze:

"Dit is een moderne en ambitieuze overeenkomst en ons lidmaatschap van dit opwindende, briljante en innovatieve blok is het bewijs dat de deuren van het VK openstaan voor handel".

Je kunt alles over het CPTPP lezen op onze LinkedIn.

Ander handelsnieuws over de hele wereld

China legt beperking op aan export van gallium en germanium

Vanaf 1st augustus moeten Chinese exporteurs van gallium en germanium (zowel grondstoffen als artikelen die gallium en germanium bevatten) een vergunning hebben. Beide materialen worden gebruikt in hoogwaardige technologie zoals computerchips en halfgeleiders.

China produceert wereldwijd meer dan 90% van gallium en meer dan 50% van germanium, en de aankondiging van deze beperking leidde tot een stijging van 20% voor gallium in Europa en de Verenigde Staten. Japanse producten die gallium bevatten zullen waarschijnlijk ook in prijs stijgen omdat ongeveer 40% van de Japanse aanvoer uit China komt.

Rusland ziet af van verlenging van de graanovereenkomst voor de Zwarte Zee

De graanovereenkomst met de Zwarte Zee, die in juli vernieuwd moet worden, was een belangrijke overeenkomst die de export van graan uit Oekraïne over de Zwarte Zee mogelijk maakte zonder gehinderd te worden door militaire acties van Rusland. Oekraïne is een grote exporteur van graan en Afrikaanse landen vertrouwen erop voor voedselzekerheid.

Rusland is ook een exporteur van graan, maar is momenteel door sancties afgesloten van de internationale markt. Als voorwaarde voor het verlengen van de graanovereenkomst met de Zwarte Zee stelde Rusland voor dat dochterondernemingen van graanexporteurs deze sancties zouden kunnen omzeilen. Dit voorstel is afgewezen.

De haven van Reni in het westen van Oekraïne kan bulkschepen aan van 20.000 ton. Het spoor is ook een optie om goederen naar Europa of naar de haven van Constanta in Roemenië te sturen, die ook aan de Zwarte Zee ligt.

Hulp nodig bij het navigeren door veranderingen als gevolg van handelsovereenkomsten?

Customs Support verzorgt invoeraangiften, uitklaringen en douaneadviezen voor bedrijven in de hele EU en het Verenigd Koninkrijk. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe we u vandaag nog kunnen helpen.