Handelsovereenkomsten over de hele wereld: Editie december 2021

Image
December 2021

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die u een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

Wij concentreren ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk

De wateren tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds onrustig. De belangrijkste redenen zijn de visserijruzie tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en het geschil over de handel in goederen in Noord-Ierland.

De Britse regering zei na mislukte besprekingen tussen haar onderhandelaar David Frost en zijn tegenhanger Maros Sefcovic dat de EU-voorstellen om de Noord-Ierse overeenkomst te herzien, die het 27-landenblok als verstrekkend en ongekend beschouwde, "op dit moment geen effectieve oplossing boden voor de fundamentele problemen".

Naast het verwerpen van zijn voorstellen, antwoordde Sefcovic dat "wij geen enkele beweging hebben gezien van de kant van het V.K. Ik vind dit teleurstellend."

Naast het geschil over hoe de handel in goederen in Noord-Ierland soepel kan verlopen, een regio die door de gecompliceerde Brexit-overeenkomst ook in de eengemaakte handelszone van de EU is gebleven, boekten beide partijen ook geen vooruitgang in de onderhandelingen over de symbolisch belangrijke Britse visvergunningen voor de kust van Frankrijk.

AP Nieuws

Het vooruitzicht van een handelsoorlog tussen het VK en de EU is dichterbij gekomen, nu Ierland de duidelijkste hint heeft gegeven dat Brussel van plan is de hele handelsovereenkomst van afgelopen december op te schorten als de Britse regering het Noord-Ierse Brexit-protocol opschort.

...

De EU zou het VK een opzegtermijn van 12 maanden moeten geven, maar dit zou een verwoestend effect hebben op het Britse bedrijfsleven, waarschuwden leiders van de industrie. Shane Brennan, hoofd van de Cold Chain Federation, zei dat bedrijven zouden worden "opgeofferd" met "een bijna-verbod op de Britse voedselexport".

The Guardian

Een ander interessant artikel is gepubliceerd door de Global Trade Review over de gevolgen van Brexit voor de handelsvolumes van het Verenigd Koninkrijk.

De voorwaarden van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK hebben in de eerste zeven maanden na de inwerkingtreding geleid tot een daling van de Britse export naar de EU met 14% en een daling van de handel in omgekeerde richting met bijna een kwart, wat neerkomt op een geraamde totale schade voor de Britse economie van ongeveer 44 miljard pond, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van het UK Trade Policy Observatory (UKTPO).

Wereldwijde handelsbalans

De Europese Unie en Nieuw-Zeeland

Frankrijk speelt ook een belangrijke rol bij de onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Nieuw-Zeeland.

Frankrijk heeft de Europese Unie overgehaald de handelsbesprekingen met Nieuw-Zeeland te vertragen tot na de presidentsverkiezingen in april volgend jaar.

...

Handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en andere naties worden hoofdzakelijk gesloten door de Europese Commissie, een orgaan van de EU.Frankrijk verzette zich tegen handelsbesprekingen met de Europese Commissie, die ermee instemde de ondertekening van de overeenkomsten uit te stellen tot april.

NZ Herald

De Europese Unie en de Verenigde Staten

Goed nieuws over de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

President Joe Biden kondigde zondag op de G20-top aan dat de VS een akkoord hadden bereikt om de tarieven op miljarden dollars aan Europees staal en aluminium terug te schroeven, waardoor een handelsoorlog die de trans-Atlantische relatie sinds de regering-Trump onder druk had gezet, werd verzacht.

NBC News

Het Verenigd Koninkrijk en Israël, en Australië

Groot-Brittannië en Israël zullen in Londen een tienjarig handels- en defensiepact ondertekenen ... waarin zij samenwerking beloven op gebieden als cyberveiligheid en een gezamenlijke verbintenis om te voorkomen dat Iran kernwapens verkrijgt.

The Guardian

Australië en het VK hebben er beiden "veel vertrouwen" in dat hun vrijhandelsovereenkomst tegen het eind van het jaar rond zal zijn, aldus David McCredie, chief executive officer van de Australische Britse Kamer van Koophandel.

The Guardian

De wereldwijde digitale handel van het Verenigd Koninkrijk

Verbetering van de digitale handel zou het Britse bedrijfsleven enorme kansen bieden en de economische groei helpen stimuleren, aldus de Board of Trade van de regering, die aangeeft hoe zij een wereldleider wil worden op het gebied van moderne diensten en onlinegoederen.

In een verslag over digitale handel dat vrijdag wordt gepubliceerd, zegt de raad, onder leiding van minister van Handel Anne-Marie Trevelyan, dat de regering moet proberen digitale handelsovereenkomsten te sluiten en moet helpen wereldwijde handelsregels te vormen die geschikt zijn voor de moderne wereld.

Reuters

De Verenigde Staten

Ander nieuws over handelsovereenkomsten