Handelsovereenkomsten over de hele wereld: Oktober Editie

Image
October Edition World Trade News 2022

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die je een makkelijk te behappen overzicht geeft van wat er gebeurd is qua nieuwe handelsovereenkomsten wereldwijd. We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. We kijken terug naar september en richten ons in deze update alleen op handelsdeals. Veel leesplezier!

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die u een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er gebeurt in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd. We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. We kijken terug naar september en richten ons in deze update alleen op handelsovereenkomsten.  De onderhandelingsteams komen wereldwijd weer op stoom.

 Veel leesplezier!

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie

Het Verenigd Koninkrijk wil verder met de nog lopende onderhandelingen met de Europese Unie.

Groot-Brittannië wil met de Europese Unie tot een akkoord komen om de problemen rond de handel met Noord-Ierland na de Brexit snel op te lossen, zei minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly op donderdag, wat duidt op een zachtere aanpak van wat een hardnekkig geschil is geweest.

De impasse over een deel van de Brexit-overeenkomst die de handel met Noord-Ierland regelt, is verreweg de grootste spanning tussen de EU en Groot-Brittannië.

Lees meer: Reuters

Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten

Het gaat nog steeds niet goed met de onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.  

"Er vinden momenteel geen onderhandelingen plaats met de VS en ik heb ook geen verwachting dat die op korte tot middellange termijn van start gaan."

Het is de eerste keer dat de regering toegeeft dat er vrijwel geen kans is op een spoedig akkoord over een bilaterale handelsovereenkomst met de VS, de grootste handelspartner van Groot-Brittannië, ondanks dat dit door Brexit-aanhangers wordt begeerd als een van de belangrijkste potentiële voordelen van een vertrek uit de EU.

De nieuwe premier zei in plaats daarvan dat haar prioriteiten liggen bij toetreding tot het trans-Pacifisch handelspartnerschap van 11 landen, waaronder Australië, Canada en Singapore, en bij het sluiten van overeenkomsten met de Golfstaten en India

Lees meer: The Guardian

De Verenigde Staten en Kenia

Kenia is op zoek naar een voorlopig akkoord terwijl de onderhandelingen over een nieuwe handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en Kenia worden voortgezet.

"Waar we momenteel over praten is de ontwikkeling van een strategisch handels- en investeringspartnerschap dat een placeholder is voor een volledige vrijhandelsovereenkomst in de toekomst," zei Maina.

In juli werden Kenia en de VS het eens over 10 belangrijke samenwerkingsgebieden, waaronder landbouw, corruptiebestrijding, digitale economie, milieu, klimaatverandering, transparantie, goede regelgevingspraktijken, het midden- en kleinbedrijf, werknemersrechten en participatie van jongeren en vrouwen.

Lees meer: Mwakilishi

De Europese Unie en Thailand

De Europese Unie breidt haar invloed in Zuidoost-Azië uit met een partnerschapsovereenkomst met Thailand.

De EU heeft eindelijk een partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst (PSO) met Thailand gesloten, de zesde met een Zuidoost-Aziatisch land, nu beide partijen proberen de betrekkingen te herstellen die acht jaar geleden na een militaire staatsgreep in Bangkok zijn verslechterd.

Deze overeenkomst kan de nodige impuls geven om de besprekingen over een volledige vrijhandelsovereenkomst weer op gang te brengen.

Lees meer: Indian Express

De Europese Unie en Indonesië

De onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Indonesië zijn nog niet afgerond.

De Europese Unie hoopt binnen twee jaar een vrijhandelsovereenkomst met Indonesië te sluiten, ondanks geschillen met de grootste economie van Zuidoost-Azië over palmolie en nikkel, zei de handelscommissaris van het blok dinsdag.

"We denken dat het haalbaar is om tegen medio 2024 een uitgebreide economische partnerschapsovereenkomst te sluiten, zei Valdis Dombrovskis tegen verslaggevers in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Lees meer: Barrons

De Europese Unie en Korea

Sinds september is het weer mogelijk om varkensvlees en pluimvee naar de Republiek Korea te exporteren.

Het ministerie van Landbouw, Voedsel en Plattelandszaken van de Republiek Korea (MAFRA) heeft besloten een langdurige handelsbelemmering voor de uitvoer van varkens- en pluimveeproducten uit de EU op te heffen, nu de Republiek Korea de strenge regionalisatiemaatregelen van de EU ter bestrijding van uitbraken van Afrikaanse varkenspest en hoogpathogene vogelgriep erkent. Dit besluit kan de komende jaren meer dan een miljard euro aan handel vrijmaken.

Lees meer: De Europese Commissie

Oekraïne en het VK zijn onderhandelingen gestart over een nieuwe digitale handelsovereenkomst ter ondersteuning van het Oekraïense bedrijfsleven.

De digitale handelsovereenkomst is bedoeld om Oekraïense bedrijven te ondersteunen door de bureaucratie te verminderen en hen te helpen efficiënter handel te drijven met het VK via technologie als elektronische transacties, elektronische handtekeningen en e-contracten. 

De overeenkomst zal het ook gemakkelijker maken voor Britse bedrijven om met Oekraïense bedrijven samen te werken en hun economisch herstel te ondersteunen. De totale handel tussen het VK en Oekraïne had in 2021 een waarde van 1,9 miljard pond en de Britse export van digitaal geleverde diensten was goed voor 73% van alle Britse dienstenexport naar Oekraïne in 2020.

Lees meer: Gov.uk

Ander interessant niews

We vonden ook een interessant artikel van de BBC met een opsomming van de huidige vrijhandelsovereenkomsten die het Verenigd Koninkrijk heeft kunnen sluiten.

Brexit: Welke handelsovereenkomsten heeft het Verenigd Koninkrijk tot nu toe gesloten? - BBC

Een ander uitstekend artikel toont drie grafieken over de huidige stand van de wereldhandel in 2022.

Het volume van de wereldhandel in goederen is weer gaan groeien ondanks de aanhoudende verstoring van de toeleveringsketens door de pandemie en de oorlog in Oekraïne, en lag in mei 2022 10% hoger dan vóór de pandemie.

3 grafieken die de toestand van de wereldhandel in 2022 weergeven - en ze zouden u kunnen verrassen - World Economic Forum

Ander nieuws over handelsovereenkomsten