Top 10 meest gelezen douane blogs van 2021

Image
Stike

Wat een jaar hebben we weer achter de rug. Supply chains over de hele wereld kregen te maken met grote verstoringen. De pandemie natuurlijk, maar ook de blokkade van het Suez Kanaal. In Europa en het Verenigd Koninkrijk heeft er veel gespeeld rondom de Brexit en het handelsverdrag tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. In 2022 komen er nog meer veranderingen, met name aan de Britse kant. Als je de nieuwspagina op onze website volgt en onze bedrijfspagina op LinkedIn, dan blijf je zeker op de hoogte.

Het is dan ook geen verassing dat meerdere verhalen uit de top 10 van meest gelezen douane blogs van 2021 een link hebben met de Brexit. De top 10 vind je hieronder in willekeurige volgorde:

Wat is een Movement Reference Number (MRN), en waarom heb ik er één nodig

In dit artikel leggen we uit wat een Movement Reference Number is en waar je het voor nodig hebt.

Een MRN is 18 karakters lang. De eerste twee karakters duiden het jaar in waarin de goederen zijn verzonden, bijvoorbeeld 20 voor 2020. De volgende twee karakters zijn een twee-cijferige landcode, die aangeeft waar een zending vandaan komt, bijvoorbeeld DE voor Duitsland. De laatste 14 karakters bestaan uit een alfanumerieke code die automatisch gegenereerd wordt door de Douane.

Lees hier meer.

Brexit: Hoe kom je aan een EORI nummer? Een overzicht van EU douaneauthoriteiten.

In dit artikel geven we een compleet overzicht van alle douane authoriteiten in de Europese Unie. We leggen ook uit wat de verschillende procedures zijn voor het verkrijgen van een EORI nummer, want die verschillen per land.

Een EORI een Europees registratie en identificatienummer voor bedrijven die goederen willen importeren in of exporteren uit de EU. Je verkrijgt een EORI nummer in het land waar je onderneming geregistreerd is. Als je eenmaal een EORI nummer hebt, dan is dat nummer geldig in alle lidstaten van de Europese Unie.

Lees hier meer.

Is het einde van Form A en EUR. 1 in zicht?

In dit artikel leggen we uit wat REX inhoudt en hoe REX Form A en het EUR.1 document heeft vervangen.
Het REX IT systeem is ontwikkeld door de Europese Commissie en ter beschikking gesteld van de lidstaten van de Europese Unie. Het systeem wordt gebruikt om exporteurs te registreren. Deze exporteurs kunnen het systeem vervolgens gebruiken als zij goederen exporteren naar landen die een handelsverdrag hebben met de Europese Unie.

Lees hier meer.

Exporteren: de belangrijkste elementen van een faktuur

DIt artikel behandelt wat de minimale vereisten zijn voor een faktuur als je goederen wilt exporteren.

Eén van de documenten die je aan de Douane moet overhandingen waneer je goederen wilt exporteren is een faktuur. In dit artikel nemen we een faktuur met je door en geven we een overzicht van waar zo’n faktuur minimaal aan moet voldoen.

Lees hier meer.

Exportdocumenten: welke soorten zijn er en wanneer heb je ze nodig?

In dit artikel leggen we uit welke verschillende soorten exportdocumenten er zijn en welke documenten je nodig hebt voor het exporteren naar verschillende landen.

Als goederen geproduceerd zijn in de EU of wanneer ze in een EU land zijn ingeklaard heb je exportdocumenten nodig wanneer je die goederen naar landen buiten de Europese Unie wil exporteren. Sterker nog, voor sommige bestemmingen binnen de Europese Unie heb je ook export documenten nodig.

Lees hier meer.

De voordelen van een Projectmanager Douane

De titel zegt het al. Dit artikel gaat over de voordelen van het inhuren van één van onze Projectmanagers Douane.

Als uw bedrijf groeit, kan het zijn dat uw processen niet meegroeien. Kunt u de impact van extra douanegerelateerd werk effectief beheren? Zijn uw huidige processen nog geschikt, of kunnen ze worden geoptimaliseerd?

Lees hier meer.

Douanewaarde: wat is het en hoe bereken je die?

In dit artikel leggen we uit hoe je de douanewaarde van goederen kan berekenen. Met het correct berekenen van de douanewaarde voorkom je dat je onverwact hoge invoerrechten moet betalen, of met boetes en vertragingen wordt geconfronteerd.

De douanewaarde is de waarde die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel  douanerechten er moeten worden betaald, wanneer je goederen invoert in de Europese Unie. Om de wereldhandel eerlijk te laten verlopen zijn er wereldwijd afspraken gemaakt over hoe de douanewaarde bepaald wordt.

Lees hier meer.

Wat is het risico van het gebruiken van de verkeerde HS-Code?

In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste HS-Code kunt bepalen voor jet goederen. Als je de verkeerde code gebruikt kunnen je goederen geweigerd worden aan de grens.

HS-Code staat voor Harmonized System Code. De code is ontwikkeld door de World Customs Organization in Brussel en wordt ook door hen onderhouden. HS-Codes worden door douaneautoriteiten over de hele wereld gebruikt om goederen te categorizeren. OP basis van de HS-Code kun je ook bepalen welke voorwaarden er zijn om bepaalde producten te exporteren, maar ook hoeveel invoerrechten je moet betalen, of welke andere heffingen of belastingen van toepassing zijn.

Lees hier meer.

Nederlandse digitale douanedienstverlener Customs Support breidt Europees uit met overname van Sernav Italië

We hebben veel bedrijven mogen toevoegen aan onze Customs Support familie in 2021 en we hopen er in 2022 nog veel meer aan toe te voegen. Sernav was één van deze toevoegingen.

Met honderden werknemers staat Sernav bekend om zijn dienstverlening van hoge kwaliteit, diepgaande kennis over Italiaanse douanediensten, langdurige relatie met zijn klanten en technologische innovatie.

Lees hier meer.

Everything You Need to Know About Getting AEO Certified

In dit artikel leggen we uit wat het betekent om AEO gecertificeerd te zijn en hoe je AEO gecertificeerd kunt worden.

Deel uitmaken van een toeleveringsketen met erkende marktdeelnemers betekent deel uitmaken van een betrouwbare toeleveringsketen. Voor meer en meer bedrijven wordt dit een vereiste in plaats van een voorkeur.  

Lees hier meer..

Dank je wel!

Dank voor het bezoeken van onze website en het lezen van de artikelen. Onze specialisten delen hun kennis graag met je en zullen dat ook blijven doen in 2022.