Volgende fase van het Border Operating Model uitgesteld tot eind 2023 

Image
EU and UK flag on a beach

Het Border Operating Model is de gefaseerde aanpak die de Britse regering gebruikt om grenscontroles tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk in te voeren nu het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten. De eerste fase is op 1 januari 2021 in werking getreden. De tweede fase was al eerder uitgesteld, maar is nu opnieuw uitgesteld. 

Jaco Rees Mogg heeft verklaard: 

''No further import controls on EU goods will be introduced this year. Businesses can stop their preparations for July now… 

…This new approach will apply equally to goods from the EU and goods from the rest of the world. It will be based on a proper assessment of risk, with a proportionate, risk-based and technologically advanced approach to controls. This includes the Single Trade Window which will start to deliver from 2023, the creation of an Ecosystem of Trust between government and industry, and other transformational projects as part of our 2025 Borders Strategy. 

The controls that have already been introduced will remain in place. 

Specifically, the following controls which were planned for introduction from July 2022 will now not be introduced: 

  • A requirement for further Sanitary and Phytosanitary (SPS) checks on EU imports currently at destination to be moved to Border Control Post (BCP). 

  • A requirement for safety and security declarations on EU imports. 

  • A requirement for further health certification and SPS checks for EU imports. 

  • Prohibitions and restrictions on the import of chilled meats from the EU.''

De volgende fase van het operationele grensmodel zou volgens de planning in juli 2022 in werking treden. Dit is nu uitgesteld tot eind 2023. 

Uitgestelde wijzigingen: 

De invoerdocumenten voor de diergezondheidsproducten die je exporteert, moeten voorzien zijn van het Unique Notification Number (UNN) dat het IPAFFS-systeem genereert. Een origineel gezondheidscertificaat moet ook met de zending meereizen, evenals kopieën van alle andere documenten. De Britse douane aanvaardt niet langer een fotokopie van het gezondheidscertificaat wanneer een inspectie vereist is. Het gezondheidscertificaat moet ook de UNN hebben. 

Inspectie van diergezondheidsproducten 

Zendingen van dierlijke producten en andere goederen die onder haven gecontroleerde producten vallen, moeten het Verenigd Koninkrijk binnenkomen via een haven die een aangewezen grenscontrolepost (BCP) heeft. Deze BCP bevindt zich in of nabij de haven. Als de zending voor inspectie wordt gemarkeerd, moet de zending met alle ondersteunende documentatie bij de BCP worden aangeboden. Daarom is het vereist dat een origineel gezondheidscertificaat en kopieën van alle papieren fysiek bij zendingen worden gevoegd.  

Wijzigingen voor andere levensmiddelen

Er zullen ook wijzigingen zijn in de Brexit-douaneprocedures voor zuivel, vis, samengestelde producten en alle andere producten die onder haven gecontroleerde producten vallen. Voor deze extra controles zal hetzelfde proces worden gevolgd als voor dierlijke producten, waarbij de originele gezondheidscertificaten en kopieën van alle andere papieren bij de zending moeten worden gevoegd. Momenteel zijn voor al deze producten voorafgaande kennisgevingen in het kader van het IPAFFS vereist. 

Voor al deze controles is de uitvoeringstermijn eind 2023. Dit najaar zal de Britse regering een nieuw tijdschema voor de volgende fase van het operationele grensmodel bekendmaken. 

Uitzondering voor Noord-Ierland 

Wanneer je producten vanuit Noord-Ierland naar het Britse vasteland verzendt, zijn deze wijzigingen niet van toepassing. Het Noord-Ierse protocol wordt nog steeds herzien door het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, zonder dat duidelijk is welke veranderingen zullen worden doorgevoerd of wanneer dat zal gebeuren. 

Ondersteuning nodig? 

Heb je vragen over het exporteren van goederen naar of het importeren in het Verenigd Koninkrijk vanuit de Europese Unie, neem dan contact op met een van onze specialisten. Zij zijn je graag van dienst!