Trade Deals Around the World: Editie Maart 2023

Het laatste nieuws over de wereldhandel
Image
World Trade Deals March 2023

Trade Deals Around the World is onze vaste update, die je een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. We kijken terug naar februari en richten ons in deze update alleen op handelsovereenkomsten.

Veel leesplezier!

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk

Het grootste nieuws van vorige maand was de handelsovereenkomst over Noord-Ierland tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. De grenssituatie tussen Noord-Ierland en Ierland is delicaat en beide partijen wilden ervoor zorgen dat er geen harde grensovergangen nodig waren.

Reuters geeft een overzicht van de belangrijkste punten uit de overeenkomst:

De twee partijen zijn overeengekomen de goederen die alleen naar Noord-Ierland gaan en die welke verder de EU in gaan, te scheiden in "groene" en "rode" rijstroken.

Dit is bedoeld om het papierwerk te verminderen waarmee bedrijven worden geconfronteerd die hebben gezegd dat zij niet al hun producten aan Noord-Ierland konden leveren omdat het aantal controles te zwaar was.

...

Het Noord-Ierse parlement kan nu aan de "noodrem" trekken om de toepassing van nieuwe EU-regels voor de interne markt tegen te houden als 30 van de 90 leden van ten minste twee partijen tegen de maatregelen zijn.

Als de drempel wordt gehaald, kunnen zij de Britse regering vragen een veto uit te spreken over de nieuwe wetten.

...

Volgens de nieuwe overeenkomst zal de Britse regering de vrijheid hebben om in de meeste gevallen BTW en subsidies in de provincie vast te stellen.

...

Von der Leyen zei dat zodra de nieuwe overeenkomst geimplementeerd is, er gewerkt zal worden aan de hervatting van de Britse samenwerking met Horizon, een programma van 95,5 miljard euro dat subsidies en projecten aan onderzoekers biedt.

De Europese Unie en Mercosur

Een andere handelsovereenkomst die veel tijd nodig heeft om geratificeerd te worden is die tussen de Europese Unie en een van de grootste handelsblokken ter wereld: Mercosur.

De Europese Unie hoopt tegen juli een vrijhandelsovereenkomst te ondertekenen met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay), zei vice-voorzitter Frans Timmermans van de Commissie maandag in Mexico-Stad.

...

De ontwerpovereenkomst, die in juni 2019 na 20 jaar onderhandelen tot stand kwam, is nooit geratificeerd vanwege zorgen in Europa over het milieubeleid van de toenmalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Het lijdt geen twijfel dat de strategische waarde van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied voor de EU is toegenomen sinds de Russische inval in Oekraïne.

...

In Latijns-Amerika heeft de EU concurrentie. De VS willen hun achterstand inhalen, China consolideert zijn positie als belangrijkste handelspartner voor vele landen en ook andere actoren tonen een toenemende belangstelling voor Latijns-Amerika als bron van grondstoffen en als afzetmarkt.

...

Vanuit Europees perspectief lijken er twee realistische opties te zijn om de overeenkomst tussen de EU en Mercosur over de eindstreep te trekken. Een gezamenlijke verklaring van beide partijen, waarin enkele van de verbintenissen in het hoofdstuk over handel en duurzame ontwikkeling worden verduidelijkt; of een bindend aanvullend protocol, waarin - in tegenstelling tot de eerste optie - nieuwe verbintenissen kunnen worden opgenomen naast degene reeds in de ontwerp-overeenkomst tussen de EU en Mercosur zijn opgenomen.

In de afgelopen jaren is China de grootste handelspartner van Mercosur geworden en Lula da Silva wil tijdens zijn bezoek aan het land in maart de voorwaarden voor een handelsovereenkomst met Peking bespreken.

De EU moet daarom de dialoog met Mercosur intensiveren en wil de invoer van minerale hulpbronnen, die cruciaal zijn voor de zogenaamde groene industriële revolutie en waar China een dominante positie inneemt, stimuleren.

De Europese Unie en Australië

Vorige maand berichtten we al dat een akkoord tussen de EU en Australië dichtbij was. Het akkoord komt inderdaad nog steeds dichterbij. The Guardian meldt:

De onderhandelaars van Australië en de Europese Unie geloven dat zij dichter bij een vrijhandelsovereenkomst komen nu zij racen om de deadline van medio dit jaar te halen, maar de Albanese regering waarschuwt dat zij "niet zomaar een overeenkomst zal ondertekenen".

...

Ambtenaren hopen dat de volgende formele onderhandelingsronde - die in april in de EU wordt gehouden - de laatste van die ronde kan zijn voordat overeenstemming wordt bereikt over de grote lijnen van een overeenkomst.

De Europese Unie en Nieuw-Zeeland en Thailand

Over Nieuw-Zeeland: Halverwege februari heeft de Europese Commissie ook de handelsovereenkomst tussen de EU en Nieuw-Zeeland ter bekrachtiging voorgelegd - meer daarover op de website van de Europese Commissie.

Over Thailand:

Directeur-generaal Auramon Supthaweethum van de afdeling Handelsonderhandelingen van Thailand deelde mee dat de besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst tussen Thailand en de Europese Unie (EU) binnenkort zullen worden hervat, nadat ze sinds de staatsgreep van 2014 waren opgeschort.

Het Verenigd Koninkrijk en India

Het Verenigd Koninkrijk heeft nog een uitgebreide lijst van handelsovereenkomsten waarover het moet onderhandelen. Een van de grotere is die met India. De Economic Times doet verslag van de vorderingen:

De volgende onderhandelingsronde over de voorgestelde vrijhandelsovereenkomst tussen India en het Verenigd Koninkrijk is gepland van 20-24 maart ...

Beide partijen zijn overeengekomen om tijdens de vierde gespreksronde de voorwaarden voor de uitwisseling van aanbiedingen van goederen en diensten te bespreken en af te ronden.

Volgende gespreksronde tussen India en het VK over vrijhandelsovereenkomst in maart

Ander nieuws over handelsovereenkomsten (Engelstalig)