Trade Deals Around the World: editie mei 2023

Image
Trade Deals

Trade Deals Around the World is onze vaste update die je een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

We richten ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. We kijken terug naar april en richten ons in deze update alleen op handelsovereenkomsten.

De Europese Unie

De EU en Australië streven ernaar om voor de zomer een vrijhandelsovereenkomst af te sluiten

De Europese Unie en Australië willen tegen de zomer een vrijhandelsovereenkomst sluiten. Beide partijen hebben in april de besprekingen over een mogelijke vrijhandelsovereenkomst voortgezet.

Als de overeenkomst wordt gesloten, kan de EU haar grondstoffenaanvoer diversifiëren en markten openen in de regio.

Actuele knelpunten in de onderhandelingen zijn de benaming van voedselproducten door Australische verkopers, zoals ‘feta’ en andere zorgen over data en privacy.

Digitale handelsovereenkomst met Singapore ondertekend

De Europese Unie en Singapore hebben in februari overeenstemming bereikt over het EU-Singapore Digital Partnership (EUSDP), waarmee dit de vijfde uitsluitend digitale handelsovereenkomst voor Singapore is. De eerste werd in juni vorig jaar gesloten met het Verenigd Koninkrijk.

Dankzij het EUSDP kunnen beide landen gemakkelijker diensten verhandelen (met een waarde van meer dan 50 miljard dollar in 2021) en worden beveiliging, 5G- en 6G-communicatie en betalingen vergemakkelijkt.

EU beschermt Oekraïense granen en binnenlandse boeren

Sommige landen in Oost-Europa hebben begin april de invoer van Oekraïense tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloemzaad verboden met als argument dat binnenlandse boeren tegen de concurrentie moeten worden beschermd.

De Europese Unie is tussenbeide gekomen en heeft een overeenkomst gesloten die doorvoer toestaat met andere "uitzonderlijke vrijwaringsmaatregelen".

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, twitterde:

"Dit akkoord beschermt zowel de exportcapaciteit van Oekraïne, zodat het de wereld kan blijven voeden, als de bestaansmiddelen van onze boeren."

Het Verenigd Koninkrijk

Koolstofbelasting blokkeert vrijhandelsovereenkomst tussen VK en India

De vrijhandelsovereenkomst tussen India en het Verenigd Koninkrijk is vastgelopen nadat het Verenigd Koninkrijk een vorm van koolstofbelasting had voorgesteld, vergelijkbaar met het Carbon Border Adjustment Model dat de EU vanaf oktober 2023 geleidelijk moet invoeren.

Onder de koolstofbelasting zullen op producten die veel energie nodig hebben om te worden vervaardigd, extra rechten worden geheven die worden gebruikt om duurzame initiatieven te financieren. Als dit doorgaat, verwacht India dat zijn metaaluitvoer naar het Verenigd Koninkrijk zal worden beïnvloed.

Naar verwachting zullen beide landen de overeenkomst na meerdere onderhandelingsronden ondertekenen. Er is echter geen termijn vastgesteld voor de voltooiing.

Het VK wordt het eerste Europese land dat toetreedt tot de Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP), de vrijhandelsovereenkomst tussen Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Peru, Nieuw-Zeeland, Singapore en Vietnam.

Twee jaar na de aanvraag is het Verenigd Koninkrijk het eerste Europese land dat toetreedt tot het CPTPP. Het VK  heeft al handelsovereenkomsten met negen van de elf andere leden, maar dit lidmaatschap heeft het potentieel om meer markten te openen naarmate het CPTPP groeit.