Trade Deals Around the World: Februari 2022 Editie

Image
World Trade News (Image: teal world viewed from space with connection lines spreading across the image)

Trade Deals Around the World is onze periodieke update, die een snel en gemakkelijk overzicht geeft van wat er is gebeurd in de vele onderhandelingen over handelsovereenkomsten wereldwijd.

Wij concentreren ons op de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk en kijken naar China en de Verenigde Staten. Het is het begin van het jaar. Het is nog relatief rustig. Er is niet veel nieuws over de Europese Unie. Deze editie richt zich vooral op het Verenigd Koninkrijk, China en de Verenigde Staten. Toch genoeg boeiend leesvoer voor wie betrokken is bij de wereldhandel.

Veel leesplezier!

De Regionale Uitgebreide Economische Partnerschapsovereenkomst

Op 1 januari 2022 is de Regional Comprehensive Economic Partnership Agreement (RCEP) voor tien landen in werking getreden. Het is 's werelds grootste vrijhandelsovereenkomst, die ongeveer 30 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product bestrijkt. Meer dan 25 biljoen dollar!

De overeenkomst inzake een Regionaal Alomvattend Economisch Partnerschap ("RCEP") is op 1 januari 2022 in werking getreden, na de ratificatie van de overeenkomst door tien partijen - Australië, Brunei, Cambodja, China, Japan, Laos, Nieuw-Zeeland, Singapore, Thailand en Vietnam. 

De RCEP-overeenkomst heeft tot doel bedrijven te helpen via voordelen zoals tariefafschaffing, extra preferentiële markttoegang, gestroomlijnde oorsprongsregels en regionale cumulatiebepalingen. Via  Lexology

Het vrijhandelsakkoord is gesloten tussen 15 landen, waaronder Indonesië, Maleisië en de Filipijnen, die het naar verwachting binnenkort zullen ratificeren. De ratificatie door Myanmar hangt af van de aanvaarding door de andere leden.

Voor Zuid-Korea wordt de overeenkomst van kracht op 1 februari - 60 dagen na de nederlegging van de akte van bekrachtiging, een document waarmee een land er formeel mee instemt door een verdrag gebonden te zijn.

Het RCEP is ook de eerste keer dat China en Japan, evenals Japan en Zuid-Korea, een vrijhandelsovereenkomst sluiten.

Via Hellenic Shipping News

Het Verenigd Koninkrijk en India

Het Verenigd Koninkrijk en India zijn onderhandelingen begonnen over een vrijhandelsakkoord. De eerste ronde is afgerond, en de tweede ronde is gepland voor maart.

Groot-Brittannië en India hebben donderdag in New Delhi formeel het startsein gegeven voor besprekingen over een vrijhandelsovereenkomst, met de bedoeling tegen het einde van het jaar een akkoord te sluiten dat de jaarlijkse bilaterale handel met miljarden ponden kan doen toenemen.

Groot-Brittannië heeft een overeenkomst met India tot een van zijn prioriteiten na de Brexit gemaakt, nu de ministers, vrij van het gemeenschappelijk handelsbeleid van de Europese Unie, hun handelsbeleid willen afstemmen op de sneller groeiende economieën rond de Indo-Pacifische regio.

Via Reuters

Het Verenigd Koninkrijk en de GCC

Het Verenigd Koninkrijk en de Samenwerkingsraad van de Golf, waarvan Bahrein, Koeweit, Oman en Qatar deel uitmaken, zijn onderhandelingen begonnen over een vrijhandelsovereenkomst.

Het Verenigd Koninkrijk startte het proces in oktober, waarbij de Golf zijn nieuwste post-Brexit handelsdoel werd in een poging om de economische banden buiten de Europese Unie te verdiepen.

De Britse handel met de GCC was in 2019 goed voor ongeveer 45 miljard pond (61 miljard dollar), 7 procent van de omvang van de Britse handel met de EU in datzelfde jaar. De EU en de GCC hebben geen vrijhandelsakkoord, ondanks dat ze al meer dan 15 jaar met elkaar in gesprek zijn.

Via Gulf Business

De Verenigde Staten en de AGOA

In 2000 werd de African Growth and Opportunity Act gelanceerd door president Bill Clinton. President Biden heeft nu drie landen uit de AGOA geschrapt.

De VS hebben Ethiopië, Guinee en Mali de toegang ontzegd tot de African Growth and Opportunity Act (AGOA), een twee decennia oude overeenkomst die Afrikaanse landen rechtenvrije toegang biedt tot de Amerikaanse markt voor meer dan 1.800 producten.

De maatregel komt twee maanden nadat president Joe Biden het Congres heeft verteld dat hij van plan is de drie landen van het programma uit te sluiten vanwege staatsgrepen en vermeende mensenrechtenschendingen, waardoor ze niet voldoen aan de voorwaarden om voor het programma in aanmerking te komen.

Via Yahoo Finance

De Verenigde Staten en China

De relatie tussen de Verenigde Staten en China is nog steeds ingewikkeld. De Eerste Fase Handelsovereenkomst die van kracht was tussen de twee landen is verlopen, en China heeft zich niet helemaal aan zijn deel van de afspraak gehouden. De invoer vanuit de Verenigde Staten naar China was nog steeds te laag.

President Joe Biden zei woensdag dat het nog te vroeg was om toezeggingen te doen over het opheffen van de Amerikaanse tarieven op Chinese goederen, maar dat zijn belangrijkste handelsonderhandelaar Katherine Tai aan de kwestie werkte.

"Ik zou graag in een positie verkeren waarin ik kan zeggen dat ze hun toezeggingen nakomen, of meer van hun toezeggingen, en in staat zijn om een aantal van hen op te heffen, maar we zijn er nog niet," vertelde Biden op een nieuwsconferentie in het Witte Huis. 

Via Reuters

Wat China betreft, zelfs met verstorende factoren zoals een razende COVID-19 pandemie, die het vervoer heeft geblokkeerd en de wereldwijde toeleveringsketen heeft verstoord, slaagde China er nog steeds in om vanaf oktober 2021 ongeveer 62 procent van die doelstelling te halen, volgens berekeningen van het in Washington gevestigde Peterson Institute for International Economics.

Het is ook vermeldenswaard dat er tot dusver geen officiële gegevens, noch van China, noch van de VS, zijn vrijgegeven om de aankopen van China te meten.

Via Global Times


Ander nieuws over handelsdeals