Vier jaar na Brexit: waar staan we nu?

Image
Brexit in neon lights

Het is inmiddels vier jaar geleden dat het Verenigd Koninkrijk het besluit nam om de Europese Unie te verlaten. De onderhandelingen duren nog steeds voort, maar het ziet er niet naar uit dat er op heel korte termijn een akkoord komt. Laten we eens kijken waar we nu staan.

De stemming in het Verenigd Koninkrijk

Aan de ene kant is er de grote verkiezingsoverwinning van Boris Johnson, die de suggestie wekt dat een Brexit breed gesteund wordt. Tegelijkertijd zijn er ook duidelijke signalen dat de meerderheid van de Britten liever in de Europese Unie blijft. 

Mercury News schrijft hierover het volgende:

According to the European Social Survey (ESS), a pan-European poll carried out every two years, 56.8% of respondents in the UK indicated that they would vote to remain inside the bloc, an increase from 49.9% the last time the survey was published in 2018. The most recent survey shows that of those questioned in the UK, 34.9% said they would vote to leave and 8.3% said they would not vote at all.

De stemming in de Europese Unie

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat er binnen de lidstaten van de Europese Unie veel steun is voor de Europese Unie. Het lijkt er op dat de burgers in de lidstaten van de Europese Unie geen wens hebben de Unie te verlaten.

Mercury News schrijft:

The latest survey of 26 countries, four of which are not member states, reveals an increase in support for EU membership, suggesting that speculation that other countries would quickly follow the UK to exit the union is possibly unfounded.

Of the 19 countries that participated in both the latest and previous ESS, all EU member states saw support for EU membership rise. There was little change in Norway and Switzerland, which are not member states.

De status van de onderhandelingen

Het ziet er op het moment niet heel rooskleurig uit. De onderhandelingen zitten vast en er is niet veel beweging. Vertegenwoordigers van de Europese Unie hebben hun zorgen geuit over het gebrek aan bereidheid van het Verenigd Koninkrijk om constructieve onderhandelingen te voeren. Het Verenigd Koninkrijk lijkt weinig waarde te hechten aan de politieke verklaring die beide partijen vorig jaar overeenkwamen en die de basis vormt van de onderhandelingen. Tijdens de laatste ronde van de onderhandelingen leek Boris Johnson geenszins bereid om compromissen te sluiten. Het resultaat daarvan zou wel eens een No Deal Brexit kunnen zijn aan het einde van dit jaar.

Er zijn nog steeds een aantal hele grote issues waarover beide partijen het maar niet eens kunnen worden. Een kort overzicht van de belangrijkste openstaande punten:

Visrechten: de Europese Unie wil eerlijke toegang tot de Britse wateren voor vissers uit de Unie. Het antwoord van het Verenigd Koninkrijk hierop is dat ook de Britse vissers hebben gestemd voor een Brexit en dat zij naar deze stem moeten luisteren. Deze boodschap viel niet in goede aarde bij de Europese onderhandelaars. Onderhandelingen op dit punt zitten nog muurvast.

Geschillen: zelfs al is er een handelsverdrag, dan nog kunnen er geschillen optreden. Het lukt beide partijen niet om tot overeenstemming te komen over welk recht geldt in geval van een geschil. Is dit het Europese recht of juist het Britse recht? 

Voorwaarden voor een gelijk speelveld: de Europese Unie wil bepaalde voorwaarden in het handelsakkoord die garanderen dat zowel de Europese Unie als het Verenigd Koninkrijk niet de mogelijkheid heeft om sociale- of arbeidsomstandigheden onder een bepaald minimum te brengen. Het zelfde geldt voor bepaalde milieuvoorwaarden. Concurrentie op deze punten wordt zo voorkomen. De Europese Unie wil het Europese recht hier laten gelden, maar het Verenigd Koninkrijk weigert dat. Zij gaan liever voor een minimalistische approach, wat de suggestie wekt dat zij hun standaarden in de toekomst willen verlagen om op die manier met de Europese Unie te concurreren. 

Zorgen dat je klaar bent voor de Brexit

De dreiging van een No Deal Brexit maakt het bedrijven nog steeds moeilijk om zich efficiënt voor te bereiden. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er controles aan de grens zullen zijn en dat er nieuwe procedures komen voor het importeren en exporteren van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Douaneautoriteiten aan beide kanten doen er alles aan om voldoende nieuw personeel te werven om de stijging van het aantal controles en douanedocumenten te kunnen verwerken. 

Er is nog steeds de zorg dat er vertraging zullen komen aan de grens, doordat er niet voldoende douanepersoneel is. Dat geldt met name aan de Britse kant. Bedrijven aan beide kanten moeten zich vooralsnog nog steeds voorbereiden op een worst case scenario. We wachten al erg lang op volledige duidelijkheid en het ziet er naar uit dat het nog wel even duurt voordat die duidelijkheid er is.

Customs Support is er klaar voor

Wat er ook uit de onderhandelingen komt, Customs Support is er klaar voor. In al onze vestigingen zitten goed getrainde en ervaren mensen klaar om je te ondersteunen. Als je vragen hebt over het importeren of exporteren van goederen, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten. Wil je op de hoogte blijven van Brexit? Volg dan onze Brexit Support pagina en onze bedrijfspagina op LinkedIn. We houden je daar op de hoogte van alle ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op jouw goederenstromen.