Verlenging van brexit transitieperiode mogelijk

Image

De deadline voor het aanvragen van een verlenging van de transitieperiode is inmiddels gepasseerd en de datum voor Brexit staat vast. Of toch niet?

Trouw sprak met Georgina Wright. Zij is adviseur bij adviesbureau Institute for Government. Zij denkt dat er mogelijk nog een achterdeurtje is waardoor toch een verlenging mogelijk is, als de korte tijd die nog over is voor de onderhandeling niet geoeg blijkt.

Wright heeft onderzocht of er nog opties waren die de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk toch kunnen gebruiken om de onderhandelingsperiode te verlengen en heeft er een aantal gevonden. De meeste opties zijn puur theoretisch, maar er zijn er twee die daadwerkelijk uitvoerbaar lijken. Welke optie van toepassing is, hangt af van hoe de onderhandelingen uiteindelijk verlopen.

Verlenging in het geval van een deal

Als de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een deal kunnen komen in de korte tijd die er nog is, dan kunnen ze vervolgens een implementatieperiode afspreken. Deze implementatieperiode kan dan gebruikt worden voor een gefaseerde transitie naar de nieuwe situatie.

En als er geen deal is

Als er voor het einde van het jaar geen deal is, is er nog steeds een implementatieperiode nodig. Er moet een nieuwe structuur worden opgezet voor wat betreft de grenzen bijvoorbeeld. Als er voor het einde van het jaar geen enkele vorm van een deal bereikt is, is de kans wel heel klein dat ze er tijdens de implementatieperiode alsnog uitkomen.

Verandering van gedachten

Wright denkt ook dat het alsnog mogelijk is dat beide partijen het besluit om de transitieperiode niet te verlengen alsnog heroverwegen. Dat is voor het Verenigd Koninkrijk wel lastig, omdat eerder zelfs een wet hebben aangenomen die het de regering verbied om een verlenging aan te vragen. Ondernemers in zowel het Verenigd Koninkrijk als in de Europese Unie zouden nog wel eens de druk kunnen opvoeren om toch een verlenging te krijgen. Velen zijn hard geraakt door de coronacrisis en een snelle Brexit zou voor hen wel eens de genadeslag kunnen betekenen.

Zorg dat je er klaar voor bent

Of de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk nu tot een deal komen of niet, ondernemers zullen zich moeten voorbereiden op wat gaat komen. In mijn blog ook Whatever the European Union and United Kingdom agree or don’t agree on, businesses should prepare themselves for what is coming. In mijn blog De transitie-deadline is verstreken. Wat nu? heb ik een checklist gedeeld die je kunt gebruiken om je voor te bereiden.

Als je vragen hebt over de Brexit en wat het kan betekenen voor je onderneming, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag. Take the load off your mind.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel Via een achterdeurtje kunnen Londen en Brussel tijd winnen voor de brexit dat verscheen in Trouw.