Belgische Douane voorbereid voor Brexit

Image

Douane autoriteiten in de hele Europese Unie, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, zijn de afgelopen maanden bezig geweest met het werven van duizenden nieuwe werknemers. Als het Verenigd Koninkrijk op 31 december de Europese Unie verlaat, komt er een enorme groei in het aantal douanedocumenten dat afgehandeld, gecontroleerd en goedgekeurd moet worden. Om er voor te zorgen dat dit met zo min mogelijk vertraging gaat, zijn de autoriteiten in de meeste landen naarstig op zoek naar extra personeel en zijn ze bezig bestaand personeel te herscholen.

Waar de Britse Douane moeite heeft om genoeg nieuwe mensen te vinden om alle vacatures te vullen, zijn andere douane autoriteiten succesvoller. De Belgische douaneautoriteit is er daar één van.

Zorg dat je personeel goed getraind is

De Belgische Douane heeft in middels 95% van de extra mensen die ze voor de Brexit nodig zullen hebben al aangenomen. Dat lijkt misschien eerder dan nodig, maar er veel training nodig om het personeel klaar te stomen voor het extra werk en de nieuwe processen. Tussen januari en juni alleen al hebben Belgische Douanebeambten samen meer dan 11.000 dagen aan training gevolgd om hen Brexit-ready te krijgen.

Zorg dat je IT systemen er klaar voor zijn

Alleen het trainen van je personeel is niet genoeg. De Belgische Douane heeft ook geïnvesteerd in extra mobile scanapparatuur om vracht in zeehavens en luchthavens te kunnen scannen en extra voertuigen.

Een andere belangrijke stap die ze genomen hebben is het upgraden van de IT capaciteit. De grote toename aan af te handelen douane documenten vraagt om meer servercapaciteit. Het verplaatsen van de douanesystemen naar snellere servers zorgt voor kortere doorlooptijden.

Net als de Belgische Douane is Customs Support er klaar voor. En jij?

Vooral voor bedrijven in de Europese Unie die klanten hebben in het Verenigd Koninkrijk en die niet gewend zijn te handelen met derde landen, krijgen veel veranderingen te verwerken. Nieuwe procedures, nieuwe documenten. Zorg ervoor dat je de juiste mensen hebt, met de juiste training om dat aan te kunnen. Een goede voorbereiding kost tijd en er is niet veel tijd meer over. Om bedrijven te helpen met hun voorbereiding hebben wij een checklist opgesteld met de belangrijkste stappen.

Customs Support is klaar voor Brexit. Als je vragen hebt over Brexit of ondersteuning nodig hebt bij de voorbereidingen, neem dan gerust contact op. Wij nemen graag the load off your mind.