Bij No Deal: Wat is handel volgens WTO regels?

Image

Als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie niet tot een handelsovereenkomst komen voor het einde van de transitieperiode op 31 December 2020, dan wordt het Verenigd Koninkrijk een derde land. Er is dan geen vrij verkeer van goederen meer tussen het Verenigd Koninkrijk en de overgebleven lidstaten van de Europese Unie.

Handelsovereenkomsten zorgen er voor dat handel tussen twee landen of groepen landen soepeler gaat. Middels een handelsovereenkomst spreken die landen af dat er bijvoorbeeld geen of minder importheffingen worden toegepast, of dat quotas of andere restricties niet van toepassing zijn. Wanneer er tussen twee landen geen handelsovereenkomst is dan handelen deze landen meestal op basis van de handelsvoorwaarden van de WTO.

Wat zijn WTO-voorwaarden?

WTO staat voor World Trade Organization. De WTO is een organisatie die internationale handel in goede banen leidt.

The WTO deals with regulation of trade in goods, services and intellectual property between participating countries by providing a framework for negotiating trade agreements and a dispute resolution process aimed at enforcing participants' adherence to WTO agreements, which are signed by representatives of member governments and ratified by their parliaments. The WTO prohibits discrimination between trading partners but provides exceptions for environmental protection, national security, and other important goals. Trade-related disputes are resolved by independent judges at the WTO through a dispute resolution process. (Wikipedia)

Zowel het Verenigd Koninkrijk als de lidstaten van de Europese Unie zijn lid van de WTO.

Wanneer er geen deal is tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dan zullen zij handel drijven volgens de WTO voorwaarden. Dat betekent dus dat er over en weer importtarieven zullen worden geheven op de meeste goederen.

Wil je meer lezen over de World Trade Organization en de WTO voorwaarden? Kijk dan op de  WTO website.

Het Australië Model

Boris Johnson heeft gezegd dat hij een voorkeur heeft voor het ‘Australië model’ als het gaat om handel drijven met de Europese Unie. Dat klinkt mooi, maar dat is niet zo mooi als het klinkt. Australië en de Europese Unie hebben geen handelsovereenkomst. De afgelopen jaren hebben Australië en de Europese Unie onderhandeld over een verdrag, maar die onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Australië wil dus ook graag een handelsovereenkomst met de Europese Unie. Er zijn momenteel wel kleinere deelovereenkomsten van kracht, maar die zijn meestal op productniveau. Een voorbeeld daarvan is een overeenkomst over het importeren en exporteren van wijn. Op dit moment heeft het Verenigd Koninkrijk geen enkele overeenkomst met de Europese Unie, ook geen kleinere deelovereenkomsten.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Bedrijven doen er goed aan om bij het herberekenen van hun kostenstructuur rekening te houden met de nieuwe importtarieven die zullen gelden vanaf 1 januari 2021. The Loadstar schrijft hier over:

It will also be important to determine whether any products or parts will be subject to Tariff Rate Quotas (TRQs). TRQs allow a lower rate tariff on imports of a given product up to a specific quantity and require a higher rate on imports exceeding that quantity. These TRQs are frequently seen in FTAs but are also relevant under the WTO rules.

Wanneer je vragen hebt over importeren of exporteren neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag verder. Take the load of your mind!