Brexit deal: Wat betekent het voor bedrijven?

Image

Na vier jaar onderhandelen en meer gemiste deadlines dan we ons willen herinneren, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben eindelijk een overeenkomst bereikt. Dat nieuws is zojuist bekend geworden.

Boris Johnson heeft zojuist aangekondigd dat een “Canada Deal” is, wat betekent dat het handelsverdrag dezelfde opzet heeft als het verdrag dat de Europese Unie heeft met het Verenigd Koninkrijk.

Wat houdt een Canada Deal in?

DeBBC legt uit:

The EU's agreement with Canada is called the Comprehensive Economic and Trade Agreement, or Ceta for short.

Ceta gets rid of most, but not all, tariffs (that's taxes on imports) on goods traded between the EU and Canada. Tariffs remain on poultry, meat and eggs.

It also increases quotas (that's the amount of a product that can be exported without extra charges) but does not get rid of them altogether. For example, quotas on EU cheese exports to Canada increase from 18,500 tonnes to 31,972 tonnes a year.

It does little for the trade in services and in particular almost nothing for the trade-in financial services, which is very important for the UK economy.

Het lijkt er op dat in de handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk geen importtarieven zijn. De volledige details van de overeenkomst zijn op dit moment nog niet bekend.

Mooi! Wat betekent dat voor mij?

Wanneer je handel drijft tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er twee manieren om je goederen op hun eindbestemming te krijgen aan de andere kant van Het Kanaal.

Optie 1: Transit documenten

Brexit is nog niet begonnen en er staan nu al lange rijen bij knooppunten als Dover en Calais. Wij verwachten dat er nog steeds langere wachttijden zullen zijn bij de grenzen met het Verenigd Koninkrijk na 1 januari.

Er is een manier om de wachttijd voordat je je goederen verder mag vervoeren te minimaliseren als je ze eenmaal aan de andere kant van het Kanaal het en dat is door gebruik te maken van transitdocumenten. Door gebruik te maken van een transitdocument stel je het inklaren van de goederen uit tot de eindbestemming. Je kunt de goederen dus vervoeren zonder ze eerst in te klaren en kan gelijk vertrekken. Dat scheelt tijd. 

Een voorbeeld: je hebt een zending met auto onderdelen die geproduceerd zijn in het Verenigd Koninkrijk en die moeten geleverd worden aan de eindklant in Duitsland. Je douane partner in het Verenigd Koninkrijk maakt transitdocumenten voor je op en staat garant voor de zending. De goederen worden getransporteerd naar de eindklant in Duitsland die de goederen inklaart en in het vrije verkeer brengt en het transitdocument aanzuivert.

Optie 2: Exportdocumenten

De tweede optie is het gebruik van exportdocumenten voor je zending. We nemen de zending van het Verenigd Koninkrijk naar Duitsland weer als voorbeeld, waarbij we de route gebruiken via Calais. Wanneer je gebruik maakt van exportdocumenten hoef je geen of in ieder geval minder invoerrechten te betalen, maar eenmaal aangekomen in Calais zul je de zending wel in moeten klaren. Dat betekent dat de documenten en de goederen gecontroleerd moeten worden door de Franse Douane voordat ze verder getransporteerd kunnen worden naar de eindbestemming in Duitsland. Dat neemt veel meer tijd in beslag dan de procedure met transitdocumenten.

Deponeer je producten en maak een planning

Of je nu gebruikt maakt van transitdocumenten of export documenten, je zal hoe dan ook de herkomst van je goederen moeten aantonen. Meestal is het de Kamer van Koophandel die certificaten van oorsprong uitgeeft. Dit verschilt  per land. In Duitsland is het bijvoorbeeld de Douane. Om je producten te kunnen deponeren bij de Kamer van Koophandel zul je de herkomst moeten kunnen aantonen. Je zult mogelijk leveranciersverklaringen moeten opvragen. Let er hierbij op dat er cut off tijden zijn voor het aanvragen van dergelijke documenten. De Kamer van Koophandel in Nederland hanteert ook een cut off tijd voor bedrijven die nog dezelfde dag een certificaat willen hebben.

Als je producten nog niet gedeponeerd zijn bij de Kamer van Koophandel, begin daar dan zo snel mogelijk mee.

We helpen je graag

Neem gerust contact met ons op als vragen hebt of hulp nodig hebt bij het deponeren van je producten bij de Kamer van Koophandel.