Brexit: Importprocedures van kracht in het VK

Image

Wanneer de transitieperiode eindigt op 31 december 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uit van de Europese Unie. Omdat er op dit moment nog geen handelsverdrag is zijn de precieze douaneprocedures en -processen nog niet bekend.

Het importeren van standaard goederen

Voor bedrijven die standaard goederen willen importeren in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit heeft de Britse Douane een versimpelde methode ingevoerd. Dit proces maakt het voor bedrijven mogelijk om later de invoeraangifte te doen. Het gaat om een uitstel van 6 maanden.

Dat is goed nieuws voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk die nu alleen handel drijven met de Europese Unie en dus geen ervaring hebben met het importeren van goederen uit derde landen. Na de Brexit worden alle landen in de Europese Unie namelijk ook derde landen.

Eén van de versoepelingen is dat je tussen 1 januari 2021 en 30 juni 2021 geen verkorte aangifte hoeft te doen bij de Britse Douane.

Deze versoepeling geldt dus ook voor bedrijven die vanuit de Europese Unie of derde landen goederen exporteren naar eigen vestigingen in het Verenigd Koninkrijk, of bedrijven die exporteren naar klanten in het Verenigd Koninkrijk op basis van een Incoterm waarbij zij verantwoordelijk zijn voor de import. 

Wat moet je doen als je gebruik maakt van de versoepelde regeling?

  1. Neem de goederen op in je eigen administratie. 

De meeste standaard goederen kun je importeren via de versimpelde methode. Je neemt bepaalde gegevens van de zending op in je eigen administratie, zoals de HS-Code, douaneprocedure code en factuurnummer. Voor een overzicht van alle gegeven die je op moet nemen in je administratie kijk je hier. Je vind op deze pagina ook een overzicht van welke goederen wel en niet vallen onder standaard goederen.

  1. Neem de BTW van de invoer mee als je BTW terugvraagt, tenminste, als je hiervoor geregistreerd bent.
  2. Tot 6 maanden nadat de goederen zijn geïmporteerd kun je nog een invoeraangifte doen.
  3. Zo’n verlate aangifte is mogelijk als de goederen in vrije circulatie zijn gebracht en als er geen beperkingen op liggen.

Voor meer informatie over hoe je een verlate aangifte kan doen kijk je hier.

Take the Load Off Your Mind

Als je vragen hebt over het importeren of exporteren van goederen, neem dan contact op met één van onze specialisten. Zij helpen je graag met het beantwoorden van je vragen of het oplossen van je probleem. Take the Load off Your Mind.