Brexit voorbereiding: je HS-codes op orde

Image

De Brexit onderhandelingen over een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn nog steeds gaande en er is voorlopig nog geen einde in zicht. Of partijen tot een overeenkomst komen voor 31 december valt te bezien.

Het feit dat er nog geen overeenkomst is maakt het wel moeilijker om je goed voor te bereiden. Veel is namelijk nog onduidelijk. Toch zijn er verschillende stappen die je moet nemen, wat de uitkomst van de onderhandelingen ook is.

Eén van de eerste stappen is er voor zorgen dat je een EORI number hebt. Een andere belangrijke stap is er voor zorgen dat je data op orde is.

Exporteren naar het Verenigd Koninkrijk

Op 31 december verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Dat betekent dat het Verenigd Koninkrijk een derde land wordt. Momenteel is het nog zo dat je goederen vrij kunt verplaatsen tussen het Verenigd Koninkrijk en andere landen van de Europese Unie, maar dat is na Brexit niet meer het geval. Je zult dan goederen exporteren naar een derde land en die goederen moeten dan vergezeld gaan van correct ingevulde exportdocumentatie. Dit blog gaat over een belangrijk onderdeel van je data dat in orde moet zijn in je systemen.

Er kunnen verschillende beperkingen en rechten van toepassing zijn op de verschillende goederen die zullen worden ingevoerd of uitgevoerd. Een van de zaken waar elke douaneautoriteit naar zal kijken is de HS-code van de producten in uw zending. Op basis van de HS-codes bepaalt de douane welke tarieven van toepassing zijn en welke rechten u moet betalen.

Hoe krijg ik HS Codes voor mijn producten?

HS-Code staat voor Harmonized System Code. Het is een systeem dat is ontwikkeld en wordt onderhouden door de World Customs Organization in Brussel. HS-Codes worden wereldwijd gebruikt door Douane Autoriteiten om producten te classificeren.

Een HS-Code toewijzen aan een product noem je classificeren. Een product classificeren kun je doen op basis van de functie van het product, de vorm, of de samenstelling. Het kan een ingewikkeld en uitdagend proces zijn.

Voor meer informatie over hoe je producten kunt classificeren, verwijs ik graag naar een eerdere blog die ik over dit onderwerp schreef: The Risks of Using the Wrong HS-Code.

Wat gebeurd er als producten incorrect geclassificeerd zijn?

Als producten niet goed geclassificeerd zijn kan dat leiden tot non-compliance boetes, of zelfs het weigeren van de import. Als exporteur van de producten ben je verantwoordelijk voor de juiste classificering en daarmee ook aansprakelijk. Omdat classificeren complex is, kan dit een risico zijn.

Als je twijfelt is het het beste om advies in te winnen bij een AEO gecertificeerde douane specialist. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt of ondersteuning wil bij het classificeren van goederen. Take the load off your mind.