Hoe krijg je je vracht door Nederlandse havens

Image

Het is nog niet duidelijk welke douaneprocessen er precies gaan veranderen als de transitieperiode eindigt op 31 december. Eén ding is zeker: er zullen douanecontroles komen van goederen die verscheept worden vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk. Alle zendingen zullen voorzien moeten zijn van douanedocumenten. Voor sommige bedrijven betekent dit een volledig nieuw proces. Voor bedrijven die al wereldwijd handel drijven, is het een extra land waarvoor documenten nodig zijn.

5 stappen om je vracht door Nederlandse havens te krijgen

Veel goederen die verhandeld worden tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden afgehandeld in de haven van Rotterdam. Nieuwe douaneprocessen hebben een impact op zowel de haven als de bedrijven die gebruik maken van die haven. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft onlangs een persbericht gepubliceerd, waarin ze aankondigen goed voorbereid te zijn op de Brexit.

Hoe goed de haven van Rotterdam ook is voorbereid, er zullen nog steeds vertragingen mogelijk zijn in de haven zijn als de bedrijven die goederen verschepen niet net zo goed voorbereid zijn. Daarom presenteert het Havenbedrijf 5 stappen om je vracht soepel door Nederlandse havens te krijgen. 

Stap 1 - Registreer je bij de douane

Zorg ervoor dat je een EORI nummer hebt. Je hebt dat nummer nodig om met de Douane te communiceren.

Stap 2 - Wie doet de invoer- en uitvoeraangifte

Sommige bedrijven hebben getraind en ervaren personeel in huis die douanedocumenten kunnen opmaken en afhandelen. Andere bedrijven hebben dat niet en zij worden geadviseerd om gebruik te maken van een bedrijf die gespecialiseerd is in het afhandelen van douanezaken. Zorg er dan voor dat die partij AEO gecertificeerd is. 

Stap 3 - Spreek af wie de voormelding van de douanedocumenten doet

Wanneer je na Brexit gebruik wil maken van de shortsea- en ferryterminals is het verplicht om van je zending een voormelding te doen via Portbase. Zorg ervoor dat het duidelijk is wie hier verantwoordelijk voor is.

Stap 4 - Abonneer je op de Portbase-services 

Als je een digitale voormelding doet via het Portbase systeem kun je je zending vanaf dat moment real-time volgen.

Stap 5 - Zorg ervoor dat de terminal de juiste douanedocumenten heeft

Als je zending niet is voorzien van de juiste documentatie, mag de zending de haven niet verlaten. Het is erg belangrijk om zeker te weten dat alle documenten worden meegestuurd met de voormelding.

Customs Support kan het proces van voormelding voor je verzorgen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je zending. Take the Load Off Your Mind.

Zorg ervoor dat je helemaal klaar bent voor Brexit

Customs Support heeft een checklist gemaakt om bedrijven te helpen bij de voorbereidingen voor Brexit. Door de 18 stappen van deze checklist te volgen zijn bedrijven goed voorbereid op het importeren en exporteren van goederen van en naar de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Je kan de checklist hier vinden.