Maar weinig bedrijven zijn voorbereid op brexit

Image

Uit een enquête die we recent hielden kwam dat 56% van de bedrijven klaar is voor Brexit, terwijl 15% aangeeft dat ze maar gedeeltelijk klaar zijn. 29% geeft aan geen voorbereidingen te hebben getroffen.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6687310428122468352

De grootste uitdaging bij het treffen van voorbereidingen op de Brexit is dat het nog steeds onduidelijk is wat er precies gaat gebeuren. De onderhandelingen over de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zijn nog steeds in volle gang. 

Eén ding is wel duidelijk en dat is dat er grenscontroles zullen zijn tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Hoe zwaar die controles zullen zijn is nog niet bekend. Beide kanten zijn nog druk met de voorbereidingen in de weer. Het zal aan beide kanten ook tijd kosten om te wennen aan de nieuwe situatie en de eerste periode zal dat ongetwijfeld leiden tot extra wachttijd. 

Eén van de respondenten van de enquête, Ana Campos Malo, Trade Compliance & Logistics Specialist bij Black Box vertelde ons dat ze nog niet aan de voorbereidingen was begonnen, juist omdat de onderhandelingen nog steeds bezig zijn. Ze zei verder:

It is very time-consuming preparing in advance when you do not know what the outcome will be… I believe in the EU with the motto together we are stronger. Brexit will create borders, more controls, more costs in trade; there will not be a free movement of people which for me means being less rich in terms of learning from the British culture and they learning from the other European cultures. The impact for the company I am working for depends on reaching a deal or not to see what tariffs and trade system will be applicable.

Brexit voorbereidingen

Hoewel nog steeds veel onbekend is over welke regels, tarieven en processen er van kracht zullen zijn na de Brexit zijn er toch een aantal dingen die je kan doen ter voorbereiding.

Wij hebben een stappenplan van 18 stappen uitgewerkt die je als leidraad kunt gebruiken voor je voorbereidingen. Een aantal van die stappen zijn: Vraag een EORI nummer aan als je die nog niet hebt, loop je contracten na, zorg dat je een importvergunning hebt, train je werknemers en bereid je IT oplossingen voor.

Lees hier verder voor het hele stappenplan.

Customs Support is klaar voor de Brexit. Met onze vestigingen in het Verenigd Koninkrijk kunnen we onze klanten ook daar ondersteunen na de Brexit. 

Als je vragen hebt of ondersteuning wil, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Blijf op de hoogte

Volg al het relevante nieuws over Brexit via onze Brexit Updates pagina of via onze Company Page op LinkedIn, waar we regelmatig belangrijk nieuws delen over Brexit en andere zaken die van invloed zijn op de wereldhandel.