Voorbereiden op brexit - webinar samenvatting

Image

Nog maar 50 dagen tot Brexit. De onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben nog maar twee weken om tot een handelsovereenkomst te komen. Wat de uitkomst van die onderhandelingen ook is, er komt sowieso een grens tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Deze grens betekent nieuwe douaneprocedures en -documenten.

We helpen je voor te bereiden voor Brexit

Op 28 oktober organiseerden we een webinar om uit te leggen hoe automatisering en slimme dataintegratie je kunnen voorbereiden op wat komen gaat. We presenteerden ook een stappenplan om je voor te bereiden op Brexit.

Customs Support: een introductie

Onze CEO Frank Weermeijer begon het webinar met het delen van een aantal indicatoren voor Brexit:

 • De markt voor douaneaangiftes groeit naar verwachting tot een omvang van 17,8 miljard euro
 • Het aantal aangiften in het Verenigd Koninkrijk zal stijgen met 400%, van 50 naar 250 miljoen
 • Voor de regio's waar Customs Support actief is, is de verwachte stijging van het totale volume aan douanedocumenten 127%
 • Alleen al in het Verenigd Koninkrijk zijn er 50.000 douanespecialisten nodig om alle documenten af te handelen.

Deze getallen maken het heel duidelijk: je moet je grondig voorbereiden op Brexit.

Je kan de inleiding van Frank hier terugkijken.

Brexit: een overzicht

Onze CEO voor het Verenigd Koninkrijk Des Hiscock heeft meer verteld over de achtergronden en de geschiedenis van Brexit. Ook sprak hij over de grootste hindernissen die de onderhandelaars nog moeten nemen.

 • De Internal Market Bill: Boris Johnson probeert terug te komen op de eerder gesloten overeenkomst die de basis is voor de huidige onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Nadat het Britse parlement de wet had goedgekeurd, heeft de House of Lords deze weer afgekeurd.
 • Noord Ierland: vanuit douaneperspectief een complexe regio, omdat het relatief makkelijk is om goederen transporteren tussen Noord Ierland en Ierland.
 • Nog uitstaande punten in de onderhandeling: visrechten in Britse wateren voor Europese schepen. Eerlijke concurrentie: de EU wil afspraken over belastingen, subsidies, arbeidsrecht en het milieu. Governance: de EU wil één enkele allesomvattende deal.

Des sprak ook over de risico's waarmee de Brexit gepaard gaat:

 • Vertraging aan de grenzen
 • Bedrijven uit de EU die niet gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk hebben indirecte fiscale vertegenwoordiging nodig.
 • Wanneer je niet voldoet aan de BTW-regels, kun je geen BTW terugvragen
 • Toeleveranciers kunnen mogelijk niet voldoen aan de nieuwe regels

Je kunt het deel dat Des presenteerde hier terugkijken.

Digitale Transformatie en Brexit

Bardo Schütz, onze CIO sprak over de digitale transformatie bij Customs Support.

Douaneagenten lopen achter op sectoren als de financiële dienstverlening, reisorganisaties en e-commerce bedrijven. Onze sector is bezig met een inhaalslag en Customs Support loopt voorop als het gaat om digitalisatie.

Historisch gezien is de douanemarkt heel erg traditioneel. Veel handmatige invoer, lokale kennis in de hoofden van medewerkers en losse databases. Technische ontwikkelingen die een grote omslag betekenen voor onze sector zijn innovaties als artificial intelligence, robotic process automation, blockchain technologie en digitale online platformen.

Customs Support wil de digitale koploper in de sector zijn:

 • Douanepartner voor digitale platforms
 • Zeer efficiënte, nauwkeurige, grotendeels geautomatiseerde processen
 • Continu inzicht voor klanten door real-time te meten en rapporteren.

We geven de voorkeur aan werken met een Smart Data Interface. Daarvoor hebben we drie opties:

 • Excel files die we mappen en inladen in ons douanesysteem
 • PDF OCR, waarbij software PDF documenten leest en de gegevens inlaadt in ons douanesysteem. Deze optie is nog in ontwikkeling.
 • EDI interfaces: de meest directe link tussen onze klanten en ons douanesysteem. Minder handmatige invoer van data. Minder invoer betekent minder fouten en meer tijd die besteed kan worden aan activiteiten die daadwerkelijk waarde toevoegen.

Optimale digitale transformatie doen we in nauwe samenwerking met onze klanten.

Je kunt het deel dat Bardo presenteerde hier terugkijken.

Hoe je voor te bereiden op Brexit

Rick Hendriks, Regio Director South bij Customs Support, sprak over hoe wij met klanten samenwerken om voorbereidingen te treffen voor Brexit:

Om bedrijven klaar te stomen voor Brexit is werk van beide kanten nodig. Onze klanten moeten er voor zorgen dat ze de juiste data beschikbaar hebben om alle douanedocumenten na de Brexit te kunnen opmaken en indienen. Samen met onze klanten analyseren wat ze nodig hebben en zorgen we ervoor dat de juiste processen worden opgezet. Zo zorgen we er samen voor dat ze probleemloos kunnen handelen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Rick sprak ook over de Incoterms in relatie tot Brexit. Sommige Incoterms worden ingewikkeld na de Brexit, zoals Ex Works en DDP. Bij Ex Works bijvoorbeeld, is het probleem voor de verkoper dat het moeilijk is voor de verkopende partij om te bewijzen dat goederen daadwerkelijk het land hebben verlaten en bij DDP is het probleem voor de verkoper dat ze fiscaal vertegenwoordigd moeten worden in het land van bestemming waar de goederen geïmporteerd moeten worden. Wij adviseren onze klanten hun verkoopovereenkomsten na te lopen en het gebruik van Ex Works en DDP zoveel mogelijk uit de weg te gaan.

Andere onderwerpen waar hij over sprak waren export control en invoervereisten.

Je kan het deel dat Rick presenteerde hier terugkijken. Het bevat nog veel meer nuttige informatie dan we in dit artikel kwijt konden.

Vragen en antwoorden

Om onze klanten te helpen met hun voorbereidingen, hebben we een Brexit analyse vragenlijst opgesteld. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent op Brexit is het belangrijk om dit artikel te lezen en je data met ons te delen
Wanneer je vragen hebt, stel ze dan gerust or chat rechtstreeks met één van onze collega’s with our colleagues directly op onze website. We helpen graag!