Zijn Britse bedrijven klaar voor brexit?

Image

Met alle aandacht voor het coronavirus, zou je bijna vergeten dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Douane Unie verlaat aan het einde van dit jaar. De Britse Kamer van Koophandel zegt nu dat ze bang zijn dat veel bedrijvven in het Verenigd Koninkrijk niet op tijd klaar zijn voor Brexit.

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Douane Unie verlaat zijn er nieuwe processen en regels van kracht voor de grenzen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn dan nieuwe procedures en er zijn nieuwe documenten nodig voor vervoer over de grenzen. De Britse Kamer van Koophandel is van mening dat de Britse regering niet genoeg heeft geïinvesteerd in het trainen van de bedrijven die met deze nieuwe documenten en procedures te maken krijgen.

De Britse overheid weigert nog steeds de transitieperiode te verlengen

De roep om uitstel van de transitieperiode is er nog steeds. Deze komt vanuit vertegenwoordigers van de Europese Unie en bijvoorbeeld het IMF, maar ook van binnen het Verenigd Koninkrijk. Volgens een recente enquête is tweederde van de Britten voor het verlengen van de transitieperiode. Hetzelfde geldt voor verschillende brancheverenigingen, en eigenlijk zegt de Britse Kamer van Koophandel nu hetzelfde.

De BBC:

Under the government’s proposals for the future relationship with the EU, companies will have to complete customs declarations when exporting to or importing from the EU

Such declarations are not necessary while the UK remains within the EU customs area.

HMRC estimates that between 150,000 and 250,000 companies who trade with the EU will be filling in customs forms for the first time.

Liam Smyth, director of international trade at the British Chambers of Commerce, said: “Whilst traders are focussed on survival and working out how to deal with the impact of coronavirus, the problem of making 250 million more customs declarations at the end of the transition period has not gone away.

“Big challenges need big solutions. Cargo will grind to a halt if goods can’t be cleared by our customs system.

“The funding the government has announced so far isn’t enough.

Businesses without the in-house capability to fill in customs paperwork will have to turn to intermediaries to help them after the end of the transition period.

Lees hier het hele artikel van de BBC.

Customs Support is er klaar voor

Onze declarantenen consultants zijn goed hoog opgeleid en zeer ervaren. Wij ondersteunen bedrijven bij het importeren en exporteren van goederen van en naar het Verenigd Koninkrijk, ook na Brexit. Of het nu gaat om het opstellen van export documentatie of certificaten, of om ondersteuning bij het aanvragen van vergunningen of classificaties, wij zorgen ervoor dat goederen snel en goed de grens passeren zodat onze klanten zaken kunnen doen zonder issues.

Neem gerust contact op met één van onze specialisten als je vragen hebt, of wanneer je hulp nodig hebt met importeren of exporteren. Ze helpen je graag. Take the load off your mind.