Foutieve EUR.1-certificaten zijn toegestaan

Image

Op 1 augustus 2020 is de handelsovereenkomst tussen Vietnam en de Europese Unie ingegaan. De Belgische Douane heeft een waarschuwing uitgestuurd over EUR.1 certificaten uit Vietnam.

De Douane geeft aan dat er er EUR.1 certificaten zijn uitgegeven door de Vietnamese Douane die niet voldoen aan de vereisten die zijn vastgelegd in het handelsverdrag.

Blauw in plaats van groen

Eén van de problemen is ded geguillocheerde onderdruk van de formulieren. Deze is blauw in plaats van het afgesproken groen. De onderdruk is van belang bij het voorkomen van mechanische en chemische fraude met de certificaten.

De Belgische Douane heeft de Vietnamese Douane hierover op de hoogte gesteld. De Vietnamese Douane heeft op haar beurt laten weten dat er technische problemen zijn geweest bij het printen, waardoor de onderdruk nu blauw is in plaats van groen. Er wordt hard gewerkt aan een oplossing en nieuwe certificaten zullen worden gedrukt zodra dat kan. De blauwe certificaten hebben de nummer AA000001 tot en met AA100000.

Tijdelijke oplossing

Ondertussen zullen de fout gedrukte certificaten met de blauwe onderdruk tijdelijk geaccepteerd worden als valide certificaten. Deze tijdelijke maatregel zal duren tot 31 december 2020. Na die datum zullen alleen nog nieuwe certificaten worden geaccepteerd. Deze zullen genummerd zijn vanaf AB000001 en een groene onderdruk hebben. Na 31 december zal dus iedere zending met een blauw certificaat worden geweigerd.

Empowering Global Trade

Als je een vraag hebt over EUR.1 certificaten of het importeren van goederen uit Vietnam of andere landen, neem dan contact op met één van onze specialisten.